Normativa dins el cotxe i seguretat

seguretat-cotxe-nens

En l’article anterior vàrem parlar sobre la seguretat dins el cotxe i vàrem fer èmfasi en la seguretat dels menors quan viatgem. En aquest parlarem del tipus de cadires que existeixen per als nens i nenes segons el seu pes i estatura, i veurem la normativa vigent.

Cada menor ha d’anar assegurat amb cadires homologades segons la seva mida, edat i pes. A més a més, des de l’1 d’octubre de 2015 tots els menors han d’anar als seients de darrere, excepte quan el vehicle no disposa de seients posteriors, quan totes les places de darrere estan ocupades per altres menors, o quan no es puguin instal·lar sistemes de retenció en aquests seients. En qualsevol cas, sempre amb la seva cadira segons les característiques del menor.

A més a més, si parlem de motocicletes, està prohibit que circulin com a acompanyants els menors de 12 anys.

Podem trobar diferents grups de cadiretes per a menors:

  • Tipus 0 (de 0 a 9 kg): normalment el mateix cabàs que serveix pel cotxet de passeig sol servir per viatjar amb el cotxe. Haurem de preguntar a la botiga on el comprem si està homologat, si no n’haurem de comprar un d’adequat. Des de que neixen fins els 9 kilos poden anar en aquesta cadireta, la qual inclou un cinturó de seguretat i que a més es subjecta amb el cinturó del cotxe.
  • Tipus 1 i 2 (de 9 a 18 kg): el menor es subjecta a través d’un arnés de la cadireta i el sistema s’enganxa amb el cinturó del cotxe. Són cadires que permeten ajustar la posició segons el nen va creixent.
  • Tipus 2 i 3 (de 15 a 25 kg): són elevadors amb reposacaps i esquena que es subjecten amb el mateix cinturó del cotxe.
  • Tipus 3 (de 22 a 36 kg): elevadors sense reposa caps ni esquena que s’adapten a la mida i pes del menor.

Al mercat podem trobar cadiretes que uneixen diferents tipus i una mateixa s’adapta a les tipologies 1, 2 i 3, per exemple.

A més a més, existeix el sistema Isofix, que és un sistema estàndard per fixar les cadiretes al cotxe. D’aquesta manera no s’utilitza el cinturó per subjectar la cadira sinó que la cadireta es reté al seient. Això permet major estabilitat, tot i que no totes les cadires per a nens en porten ni tots els cotxes estan preparats encara, però ja tots els cotxes nous venen preparats per instal·lar cadiretes amb Isofix. Aquest sistema d’anclatge pot reduir fins un 22% les lesions greus dels petits en accidents de cotxe. Es redueix el recorregut del cap cap endavant en un impacte frontal i millora l’estabilitat en cas de col·lisió lateral.

És molt important una bona seguretat dins el vehicle, sobretot quan parlem de nens petits ja que ells són els més vulnerables. Escollir el sistema de seguretat adient per a cada nen i nena disminuirà el risc de lesions greus.

Garatge Aluart, cuidant del teu cotxe i vetllant per la teva seguretat des de 1968.

0 comentaris

Deixa un comentari

Camps obligatoris *