Components del cotxe que caduquen: quins són i quan canviar-los?

Llums, pneumàtics o amortidors són components del cotxe que haurem de renovar

Que un vehicle pugui durar tota la vida no significa que els seus elements ho facin també. Certs components del cotxe, igual que els aliments o els medicaments, tenen data de caducitat i, si volem evitar avaries o mals majors, haurem de revisar-los amb periodicitat.

I encara que qualsevol component és susceptible de sofrir una fallada i necessitar ser canviat, hi ha alguns que per les seves característiques sempre haurem de renovar. Us diem quins.

 

Llums

De la mateixa forma que passa amb les llums de casa, les del cotxe es gasten i han de ser renovades amb periodicitat.

La seva data de caducitat dependrà del tipus de tecnologia a utilitzar. Per exemple, mentre que les bombetes xenón tenen una vida de 2.500 hores, les de LED poden arribar a funcionar fins a 10.000 hores.

 

 

 

 

 

Pneumàtics

Els pneumàtics són uns altres dels components del cotxe que tenen data de caducitat. I, encara que els estudis parlen d’una vida útil d’entre els 30.000 i els 60.000 quilòmetres,  és convenient revisar-los de forma periòdica i canviar-los abans d’arribar a aquest quilometraje.

Quan exactament? Quan el dibuix hagi arribat a l’indicador d’avís o quan hagin superat els cinc anys de vida, moment en què els pneumàtics comencen a endurir-se.

 

Amortidors

Altres dels components del cotxe que més es ressenten amb el pas dels anys són els amortidors. Per això és convenient que els revisem cada cert temps i que, una vegada superat el període de vida útil (entre 60.000 i 80.000 quilòmetres), els renovem.

No podem oblidar que, en cas de mal estat, redueixen l’estabilitat i maniobrabilitat de l’automòbil i posen en perill la seguretat dels passatgers.

 

Catalitzador

Encara que la vida útil d’aquest element oscil·la entre els 40.000 i els 60.000, haurem de sotmetre’l a una revisió –i possiblement renovació- si notem que el consum de combustible és major de l’habitual.

 

Bateria

Depenent de la cura i conducció del propietari del vehicle, la bateria del cotxe pot tenir una vida útil de 4 o 5 anys.

 

Frens

Un dels components del cotxe més importants i, també, un dels que té data de caducitat.

Les pastilles dels frens, per exemple, tenen una vida mitja de 60.000 quilòmetres, encara que és millor revisar-los abans d’arribar als 25.000 quilòmetres.

Els discos, pel contrari, poden arribar als 120.000 quilòmetres. Malgrat això, és recomanable controlar el seu estat de forma periòdica.

 

 

 

 

Embragatge

La data de caducitat de l’embragatge, a l’igual de la d’altres components del cotxe, està íntimament lligada a la forma de conducció.

Per aquest motiu aquest element pugui arribar als 200.000 quilòmetres sense sofrir cap contratemps i uns altres que no aconsegueixin els 30.000 quilòmetres.

 

Airbag 

Malgrat que els airbags actuals estan dissenyats per durar els mateixos anys que ho fa el vehicle, els més antics sí que tenen data de caducitat: no més d’una dècada.

Si volem conèixer amb exactitud quan canviar aquest element, haurem de revisar les recomanacions del fabricant.

 

Cinturó de seguretat

Els fabricants els dissenyen perquè durin tota la vida. Malgrat això, cal revisar-los periòdicament i, si sofrim un accident, renovar-los.

 

 

Vols revisar els components del cotxe i evitar avaries per caducitat? Contacta amb el nostre taller mecànic a Vidreres i t’ajudarem

0 comentaris

Deixa un comentari

Camps obligatoris *